De werkelijkheid in het boek ‘Stella en Stinky redden de bijen
………Mijn kinderboeken bevatten een spannend verhaal en zijn gebaseerd op de werkelijkheid. De werkelijkheid is vaak immers vaak spannender dan zelfverzonnen gebeurtenissen.
- Het middel Bietro is gebaseerd op middelen als glyfosaat en neonicotisinen Sommige van deze middelen komen in het oppervlaktewater terecht en zijn giftig voor insecten.
- De eerste die ontdekte dat de bestrijdingsmiddelen neonicotisinen giftig waren voor insecten, was de Zutphense toxicoloog Henk Tennekes. Hij is hiervoor verdelgd en is daardoor bijna failliet gegaan, maar hij bleek het uiteindelijk wel bij het rechte eind te hebben.
- In China, in de provincie Sichuan, is bestuiven handwerk geworden. Dat komt omdat ze te veel en te vaak pesticiden gebruikt hebben, waardoor de bijen in deze streek volkomen verdwenen zijn. Elke oogst werd 10-12 keer besproeid. De combinatie van monocultuur en het overmatig gebruiken van pesticiden en insecticiden heeft hiervoor gezorgd, daar zijn de inwoners wel van overtuigd.
- Schrijfster Christine is bioloog, heeft tijdens haar studie een onderzoek gedaan voor de milieufederaties Flevoland en Zeeland. Dit onderzoek ging via de wetenschapswinkel biologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Destijds mocht je nog bestrijdingsmiddelen met behulp van een vliegtuigje spuiten. Dit werd veel gedaan tegen de aardappelziekte Phytophtora, maar had grote invloed op het leven in de nabijgelegen sloten. Er verscheen een persbericht over dit onderzoek en het kwam in de media. Vervolgens kreeg Christine een brief van een advocaat dat dit onderzoek niet meer in de media mocht verschijnen. Op dit voorval is een verhaallijn in het boek gebaseerd. Veel grotere bedrijven die bv pesticiden maken, zetten advocaten in omdat ze geen tegenstand willen en hún bestrijdingsmiddelen willen verkopen.
- De hommel Claude kan zijn eigen volk niet meer vinden, dat kan een effect zijn van de nieuwste generatie bestrijdingsmiddelen neonicotisinen.
- Hommels waarschuwen als ze geïrriteerd zijn en mogelijk gaan steken.
- De eerste vlucht van bijen na de winter heet ook wel de reinigingsvlucht omdat ze dan eindelijk alles kunnen laten lopen.
‘Het is een heel leuk boek. Het helpt natuurlijk dat ik Stella heet, dus ik vond het dubbel zo leuk. 🙂 Mijn broertje (die heet geen Stinky helaas) en ik rapen heel vaak plastic op dat we op straat zien liggen. Dat kan gewoon niet’.
Mijn oudste zoon (7) vraagt regelmatig of ik Stella & Stinky voor wil lezen. Hij vindt het een spannend en leuk boek, en stelt steeds weer nieuwe vragen. Mijn jongste zoon (4) luistert graag mee en kijkt met grote ogen naar de tekeningen, die de schrijfster zelf gemaakt heeft, hoe leuk!
Het verhaal leest lekker, blijft tot het einde spannend en neemt mijn mannetjes steeds weer mee op reis. Het stinkdier Stinky zorgt voor grappige en spannende momenten.
Als er nu plastic op straat ligt dan zegt mijn jongste: ‘Daar worden de vogels ziek van!” en mijn oudste ‘Dat is niet goed voor het milieu’.
Het boek zet je als ouder ook aan om bewust kijken naar hoe goed je zelf naar je kind luistert. De moeder van Stella is vooral met zichzelf en haar werk bezig, en niet met wat haar dochter Stella wil. Dat de ouders van Stella gescheiden zijn levert extra uitdagingen en spanningen op.
Stella & Stinky is meer dan een leuk en spannend voorleesboek; het maakt jonge kinderen ervan bewust dat plastic niet goed voor de natuur is.
Aanrader voor ouders, scholen, bibliotheken en milieu- en natuur gerelateerde instellingen.
Florien van Basten Batenburg
Wil jij ook samen met jouw dochter spannende verhalen lezen met nieuwe helden die mooie dingen doen voor de aarde?
Schrijf je hieronder in voor het eerste hoofdstuk van mijn boek ‘Stella en Stinky en de plastic soep (gratis)