Kinderen van nu zijn klaar met Pietje Bell

Wat een ijzersterke lezing van schrijfster Bibi Dumon Tak, waar NRC een artikel over plaatste. 

 Ik ben het er helemaal mee eens en ik zou er ook iets aan toe willen voegen. We hebben andere verhalen nodig! Voor kinderen én hun ouders, omdat de wereld er nu heel anders uitziet dan in de tijd van Pietje Bell. Het zou fijn zijn als onze kinderen een wereld zien in boeken die herkenbaar voor hen is, die laat zien hoe het nu is en hoe je daar mee om zou kunnen gaan.

 Kinderen van nu hebben namelijk te maken met andere problemen dan Pietje Bell. Er groeit nu een generatie op die zich best wel zorgen maakt over de dingen die nu spelen, die een prachtige toekomst voor hen in de weg staan. Klimaatverandering, waardoor extreme weersomstandigheden dreigen. En wat dacht je van het plastic probleem? Of het feit dat er nu allemaal mooie diersoorten in rap tempo verdwijnen? Juist, allemaal pittige onderwerpen waar we misschien onze kinderen niet lastig mee willen vallen. 

Daar denk ik anders over. Laten we wél over deze grote milieuproblemen vertellen, niet op een sombere manier want het kan ook anders. In spannende verhalen met nieuwe helden die iets ondernemen om de toekomst te veranderen. 

Daarom hebben we ook andere verhalen nodig. Verhalen waarin kinderen zich herkennen, die bijvoorbeeld hun zorgen weerspiegelen maar waarin ook hoop te lezen is. 

En als je samen met je 8-jarige dochter een boek wilt lezen, ga dan voor zo’n nieuw verhaal zoals ‘Stella en Stinky en de plastic soep’. En daarna kun je nog gezellig samen de straat of de speeltuin opruimen. Dat deed ik ook altijd met mijn dochter. Gewapend met een vuilniszak en een grijper ontdeden we een stuk van de duinen van plastic. Voor beiden een aanrader! 

 Nieuws:

Mijn boek is binnenkort in de bibliotheken te vinden! 

Dit is de recensie van NBD Biblion:  

“De toon is goed getroffen voor de doelgroep en de spannende situaties worden heldhaftig het hoofd geboden door de dappere Stella, die samen met haar vader vecht voor de bescherming van de natuur. Enkele kleine pentekeningetjes, duidelijke letter. Heruitgave van boek uit 2014 met een nog steeds actueel thema: de vervuiling van de aarde en met name de plastic soep in de oceanen. Vanaf ca. 8 jaar.”

Wil je op de hoogte blijven, schrijf je dan hiernaast in voor de nieuwsbrief

Ik spam niet, lees het privacybeleid voor meer info.